Czekoladowe ciasto na diecie? No jasne!!! :)

wtorek, 3 września 2013

Jedną z moich "ulubionych" diet była i jest dieta South Beach. Niegdyś na forum poświęconym tej diecie zamieszczony został przepis na ciasto, które można piec i jeść nawet w pierwszej, najbardziej restrykcyjnej fazie tej diety.

Ja piekłam je wielokrotnie w formie muffinek. Testowałam na wielu osobach. Wszystkim smakowało i nikt nawet nie podejrzewał, że je ciasto bez mąki, bez cukru, zrobione na... fasoli :) Fasola ma dużo białka i jako roślina strączkowa jest produktem akceptowanym w większości diet, jakie znam.

Zachęcam do własnych eksperymentów i modyfikacji...

Oto przepis :)


Dietoprzyjazne czekoladowe muffiny z fasoli!

w oryginale "FASOLOWE BROWNIE o smaku piernika"



Składniki (na około 9-10 muffinków):
1 puszka białej fasoli
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki prawdziwego kakao (żadne tam nesquicki!)
1/3 szklanki słodzika lub 1/5 szklanki stewii w proszku
0,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Opcjonalne dodatki:
 Bakalie, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
0,5 łyżeczki cynamonu,
aromat o ulubionym zapachu.

Sposób przygotowania:
1. Fasolę opłukać pod wodą i odsączyć, pozbywamy jej w ten sposób 40% sodu który tkwi w zalewie.

2. Do blendera wrzucić kolejno (kolejność nieprzypadkowa - dzięki temu będzie łatwiej wszystko zmieszać): 2 jajka, fasolę, kakao, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat, przyprawy, słodzik i olej, 2 jajka.

3. Wszystko zmiksować na gładką masę. Serio się przyłóżcie do miksowania, nie ma nic gorszego niż mina teściowej, która znajduje całą fasolę w ciastku. ;)

4. Dodać wybrane bakalie,orzechy, czekoladę i wymieszać.

5. Wlać do formy (można użyć silikonowych - bez tłuszczu). Forma może być jakakolwiek - ciasto wychodzi równie wspaniale w formie muffinków, ale tez w keksówce, czy normalnej prostokątnej.

6. Piec w 180 stopniach przez 35-45 minut (do "suchego patyczka", zależy jaką formę ciasta wybierzecie - muffinki pieką się nawet w 30 minut)


Ja robię to ciasto bez żadnych aromatów, proste, czekoladowe. Znakomicie zastępuje dawne kaloryczne słodkości do porannej kawy. Każdy kto słyszy o tym przepisie jest sceptyczny, a potem zadowolony z rezultatów. Warto więc spróbować- zapewniam :)



4 komentarze

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na nie! I przy okazji przypomniałaś o marchewkowym pierniku, który wcinałam w okresie świątecznym na blachy. Ale na razie zbieram tylko przepisy, bo mam odwyk od słodyczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można prosić przepis na ten marchewkowy piernik? :) To dietetyczne ciasto?

      Usuń
    2. Wygrzebię przepis, to Ci podeślę :) Właśnie nie pamiętam, czy to ciasto było stricte dietetyczne. Ale w razie czego zawsze można kombinować ze zmianą składników ;)

      Usuń
  2. Muszę Cię mocno zmartwić. Przepis do małokalorycznych nie należy :( Ale można próbować "tuningu" :)
    Składniki:
    1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 1 i 2/3 szkl. mąki, 3 całe jajka, 2 szkl. utartej marchwi na drobnej jarzynówce, po 1,5 łyż.: sody, proszku do pieczenia, cynamonu, kakao. Można dodać bakalie
    Przygotowanie: Cukier utrzeć z olejem, dodawać jajka, następnie mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec dodać marchew. Wszystko dobrze wymieszać.
    Piec ok. 60 min w 170 st. (do tzw. suchego patyczka :))

    OdpowiedzUsuń